Când a venit Rareș pe lume, părinții lui au avut multe planuri despre cum să-l crească perfect. Dar el s-a dovedit a fi unic, ca orice copil, cu propriile preferințe, dar și temeri: de la insecte la furtuni. Adulții s-au adaptat și au învățat să abordeze provocările creativ, transformându-le în oportunități de învățare și descoperire.
Provocarea
În viața noastră a venit acum patru ani un băiețel. Wow! Câte proiecții… Băiatul meu va fi sensibil, dar totuși puternic și statornic. Iar pentru asta, trebuie să încep pregătirea pentru anii ce vor urma de la o vârstă fragedă.
Buuun! Însă fiul nostru este cum vrea el și e perfect așa cum se dezvoltă. Ne bucurăm că am învățat asta foarte repede. Lui Rareș nu-i plac sporturile, nu-i place să se expună în mulțime, nu-i place gălăgia și… se teme de foarte multe lucruri: insecte, furtună și mâncare de spanac 😊.
Soluția
Odată cu venirea lui pe lume, ne-am mutat la casă pentru a petrece cât mai mult timp în aer liber. Degeaba l-am expus la natura care ne înconjoară: gândăcei, zburători sau târâtori, albinuțele harnice sau furnici agitate. Firesc ar fi ca unicul meu fiu să nu se teamă de insecte, îmi ziceam eu. Firesc este să fie temerar.
Ei bine, una din lecțiile pe care le-am învățat despre el, sau chiar copii în general, este că indiferent de situația sau lucrurile cu potențial negativ din mintea lui, acestea trebuie abordate diferit: e foarte important să-i inventez lui o utilitate într-un context de frică.
„De ce sunt furnici pe păturica mea de joacă, mami?” Pentru că au aflat că ești un băiețel foarte harnic și au nevoie de ajutorul tău pentru a strânge provizii pentru la iarnă.
„E un cărăbuș lângă mingea mea, vino mami!” A venit atât de aproape de tine și de mingea ta pentru că a văzut cât ești de puternic și mingea pare o grăunță uriașă. Sigur s-a gândit că îl poți ajuta cu semințele lui să le ducă la loc ferit.
„De ce merg omizile pe terasa unde mă joc eu, mami?” Pentru că sunt foarte grăbite să ajungă în sigranță acasă la ele pentru a se transforma în cei mai frumoși fluturi.
Cum arată lucrurile acum
Tot povestim multe, câtă-n lună și-n stele, și am învățat împreună nu doar cât este el de puternic, harnic și generos, ci și despre viața insectelor din curtea noastră!
Deunăzi, a plâns la grădiniță pentru că a tunat afară, iar noaptea s-a trezit speriat că e furtună. Am căutat împreună pe tabletă informații despre tunete și fulgere. Nu l-am convins de la prima tentativă că e un fenomen natural, dar vom mai încerca și mi-am propus chiar să facem un experiment. Deci, utilitate.
Copiii, ca și noi adulții, trebuie să aibă un scop, o contribuție la ceea ce li se întâmplă; iar asta mie mi se pare o lecție foarte valoroasă.
Acest articol a fost scris de un părinte Novakid. Dacă și tu ai o întâmplare de povestit, te rugăm să ne lași un mesaj completând formularul de aici: https://www.novakid.ro/blog/parent-form/