O mamă de băiat explorează cum copiii percep cadourile ca o dovadă de iubire și cum ar trebui gestionată această așteptare.
Provocarea
„Ce mi-ai adus? Ce mi-ai luat?” – aud și eu asta de când am copil. Înainte să devin mamă, mi se părea lipsit de educație când copiii aruncau această întrebare imediat ce cineva intra pe ușă. Șase ani mai târziu, primul meu gând când sunt plecată este să iau ceva pentru copilul meu, pentru a-i face o surpriză la întoarcere.
Copiii, începând cam de la vârsta de 3 ani, par programați să întrebe „Ce mi-ai adus?”. Am citit că este absolut normal și nu indică lipsă de bună creștere; pentru un copil, cadourile sunt un limbaj de iubire, o dovadă a dragostei părintești. Desigur, este necesar un echilibru, iar fiecare părinte își calibrează „ofranda” după cum consideră.
Soluția
În ceea ce privește echilibrul, am făcut multe greșeli și am creat precedente pe care le regret. Totuși, nu am stricat magia lui Moș Crăciun. Radu găsește sub brad un singur cadou, „acela” râvnit și povestit cu mult înainte de decembrie, și câteva cărți. Atât.
Un Moș Crăciun în costum de catifea nu poate căra o mulțime de cadouri pentru fiecare copil. În plus, oricum bunici, mătuși, nași și prieteni contribuie cu cadouri, de ajungem să înotăm în ambalaje și sclipici. De multe ori, copiii nu mai știu ce să apuce și ce să-i bucure.
Pentru ziua lui Radu aplic aceeași regulă: un cadou, dorit și râvnit. Oricum, bunicii, mătușile, vecinii și colegii îi vor face, din nou, ziua mai frumoasă prin cadouri.
Cum arată lucrurile acum
Am auzit părinți spunând, mai ales în perioada Crăciunului, „Și, pentru ce muncesc?”. Eu muncesc pentru a-i oferi lui Radu cursuri de robotică, pe care le adoră, sau pentru a merge împreună într-o vacanță, pentru a mânca sănătos și pentru a practica un sport costisitor. Acestea sunt cadouri în avans, pentru adultul ce va deveni.
La 6 ani, Radu încă întreabă „Ce mi-ai luat?”, dar scrisoarea lui pentru Polul Nord va fi scurtă. Iarna aceasta mergem într-o călătorie. Suntem fericiți!
Acest articol a fost scris de un părinte Novakid. Dacă și tu ai o întâmplare de povestit, te rugăm să ne lași un mesaj completând formularul de aici: https://www.novakid.ro/blog/parent-form/