Explică legenda calului troian copilului tău în doar câteva minute
- Ce înseamnă expresia "calul troian"?
- Legenda Calului Troian – Cum a început totul
- Este legenda calului troian adevărată?
- Unde poți vedea un "cal troian" azi
Legendele Olimpului, de Alexandru Mitru, sunt foarte îndrăgite de români și mulți dintre noi știu povestea lui Ulise, viteazul care a participat la cucerirea Troiei cu ajutorul calului troian.
Dar cum putem explica legenda calului troian unui copil?! Novakid, școala online de limba engleză pentru copii, te ajută să explici această poveste în doar câteva minute.
Ce înseamnă expresia "calul troian"?
Probabil că ai mai auzit expresia „A fost ca un cal troian!” folosită în diverse situații, nu-i așa? Dar ce înseamnă, de fapt, această sintagmă? Pe scurt, „cal troian” se referă la ceva care pare un cadou sau un beneficiu, dar care de fapt ascunde un pericol sau ceva negativ neprevăzut.
De exemplu, în informatică, un „cal troian” (sau simplu „troian”) este un tip de virus care îi induce în eroare pe utilizatori cu privire la adevărata sa intenție, deghizându-se într-un progrămel obișnuit. Dar hai să înțelegem mai bine semnificația acestei expresii mergând direct la sursa ei.
Legenda Calului Troian – Cum a început totul
Înainte de legenda calului troian, a fost Războiul Troian. Totul a început cu Paris, un prinț din Troia, care a fugit cu Elena, soția regelui Menelau al Spartei. Ca și cum nu ar fi fost destul, cei doi au luat și o parte din averea regelui, iar asta i-a înfuriat la culme pe greci.
Astfel, Menelau și fratele său, Agamemnon, au adunat o flotă uriașă de corăbii și au pornit în expediție către Troia, hotărâți să o recupereze pe Elena și să-i pedepsească pe troieni.
Războiul a durat 10 ani, dar, pentru că cetatea Troiei era atât de bine fortificată, grecii nu au reușit sub nicio formă să o cucerească. La un moment dat, Ulise (sau Odiseu) a avut ideea genială: să construiască un cal mare de lemn, pe care troienii să îl perceapă drept dar.
Interiorul calului a fost lăsat gol, iar un grup de soldați greci s-au ascuns înăuntru. Ca să facă totul și mai credibil, restul armatei s-a prefăcut că renunță la război, îmbarcându-se înapoi pe corăbii și plecând departe de țărm.
Când troienii au văzut calul, au crezut că grecii le recunosc superioritatea, așa că au dus uriașul dar în cetate, convinși că li se oferă un simbol al păcii. În toiul nopții, soldații ascunși au coborât din cal, au deschis porțile, iar grecii s-au întors pe furiș și au cucerit Troia din interior. Astfel, legenda calului troian a rămas în istorie drept una dintre cele mai șirete stratageme militare.
Copilul tău iubește istoria? Urmăriți împreună această lecție online despre arheologie de la Novakid, ușor de parcurs și dacă micuțul abia a dat startul englezei pentru începători:
Este legenda calului troian adevărată?
Istoricii cred că e posibil să fi existat un conflict mare în zonă, adică în nord-vestul Turciei moderne, mai exact în situl arheologic Hisarlik. Acolo, un arheolog pe nume Heinrich Schliemann a descoperit, în secolul al XIX-lea, ruinele unei cetăți antice despre care se crede că ar putea fi Troia. Mai târziu, alți arheologi au găsit și bucăți mari de lemn, pe care unii le asociază cu calul troian.
În plus, există și scrierile antice ale lui Homer (autorul Iliadei și Odiseei) sau ale poetului roman Virgiliu (care a scris Eneida) ce confirmă că un război a avut loc în respectiva zonă geografică. Dar a existat sau nu un cal de lemn imens? Rămâne un mister.
Unde poți vedea un "cal troian" azi
Dacă ajungi vreodată în Turcia, ai putea vizita Hisarlik, unde se crede că s-ar fi aflat cetatea Troiei. Acolo există o replică modernă a calului troian în Turcia, construită special pentru turiști.
Totodată, există filme și cărți despre Războiul Troian, așa că dacă micuțul tău e pasionat de filme istorice sau mitologie, le puteți viziona împreună. Poate că nu sunt 100% reale, însă reprezintă o ocazie minunată să discutați despre valori precum curajul, devotamentul și prietenia.
Interesul copilului pentru înțelegerea lumii poate crește considerabil dacă este stimulat în mod susținut. La Novakid, învățăm engleza de la zero prin tot felul de povești, jocuri și informații interesante ce deschid apetitul copilului pentru cunoaștere. Cel mic nu simte că învață, deși face progrese considerabile de la o lecție la alta, cu rezultate deosebite.
Află mai multe de la Adrienne Landry, profesor și metodolog, din videoclipul de mai jos, și rezervă o primă lecție gratuită pentru copilul tău.