Atunci când micuțul tău începe să învețe engleza online pentru copii, printre altele, va întâlni și question tags, nu-i așa? În acest articol, vom afla cum putem explica simplu și clar ce sunt question tags, cum și când se folosesc, alături de exemple pentru a-l ajuta pe copilul tău să înțeleagă mai bine acest concept.
Ce sunt question tags?
Question tags sunt niște tipuri de întrebări pe care le folosim la sfârșitul unei propoziții, menite să confirme sau să verifice ceva. În limba română, acestea sunt echivalente cu expresii de tipul „nu-i așa?” sau „așa-i?” și se numesc întrebări disjunctive. Acestea sunt foarte frecvente în limba engleză și au rolul de a cere aprobarea sau de a verifica dacă interlocutorul este de acord cu ceea ce am spus.
Cum sună question tags? De exemplu, dacă spui „You like ice cream, don’t you?” (Îți place înghețata, nu-i așa?), folosești un question tag pentru a cere interlocutorului să fie de acord cu afirmația ta.
Când și cum se folosesc question tags?
Question tags sunt folosite în propoziții afirmative sau negative pentru a cere aprobarea sau a verifica o informație. Cel mai important lucru de reținut este că atunci când propoziția principală este afirmativă, question tag-ul trebuie să fie negativ, și viceversa. De asemenea, trebuie să acorzi atenție verbului folosit în propoziție, pentru că acest lucru determină structura question tag-ului.
Exemple de question tags
Hai să vedem cum se folosesc exact question tags în practică, în funcție de tipul propoziției și verb. Ce trebuie să știi este însă că, indiferent de felul lor în engleză, question tags se traduc în română cu „nu este așa?”/ „nu-i așa?” sau ” așa e?”/”așa-i?”.
Question tags cu verbul „to be”
Când propoziția conține verbul „to be”, regula este simplă: dacă propoziția este afirmativă, tag-ul va fi negativ și invers.
Exemple:
You are tired, aren’t you? (Ești obosit, nu-i așa?)
She isn’t coming, is she? (Ea nu vine, așa-i?)
Question tags cu verbul „to do”
Dacă propoziția conține un alt verb în afară de „to be”, „to have” sau un verb modal, vei folosi verbul „to do” pentru formarea question tag-ului.
Exemple:
They know the answer, don’t they? (Ei știu răspunsul, nu-i așa?)
You don’t like chocolate, do you? (Ție nu-ți place ciocolata, așa-i?)
Question tags cu verbe modale
Atunci când propoziția conține un verb modal (de exemplu, „can”, „should”, „will”), folosim același verb modal în question tag, dar schimbăm polaritatea (afirmativ – negativ, negativ – afirmativ).
Exemple:
He can swim, can’t he? (El poate înota, nu-i așa?)
They shouldn’t be late, should they? (Ei nu ar trebui să întârzie, așa-i?)
Cazuri speciale de question tags
Există și câteva cazuri speciale în care regulile pentru question tags sunt puțin diferite. De exemplu, cuvintele precum „nobody”, „somebody”, „everyone” sunt tratate ca subiecte la singular, chiar dacă par a se referi la mai multe persoane.
Exemplu:
Nobody was at the party, were they? (Nimeni nu a fost la petrecere, așa-i?)
Aceasta este o regulă importantă de reținut, deoarece poate fi ușor să faci greșeli la formarea corectă a acestor question tags, mai ales dacă ești la stadiul de engleză pentru copii începători.
Studierea question tags poate părea complicată la început, dar cu ceva exercițiu, copilul tău va înțelege rapid cum să le folosească. Poți începe chiar cu testul din finalul acestui articol!
Înțelegerea acestor mici întrebări și exersarea lor, cum ar fi testele de tip “complete the sentences with question tags”, ajută mult dezvoltarea abilităților lingvistice ale celui mic.
Nu uita: exersează, exersează, exersează! La Novakid, practica este baza pentru lecțiile de engleză online pentru copii. Află mai multe despre ce presupun acestea de la Adrienne Landry, profesor și metodolog, și rezervă o lecție demo gratuită pentru copilul tău:
Question tags exercises with answers – Rezolvă exercițiile de mai jos!
Complete the sentence with the correct question tag! – Alege răspunsul corect din cele trei variante și spune-ne în comentarii cum te-ai descurcat.